Oamenii de stiinta au adaugat gene omenesti maimutelor

Dintr-un studiu publicat in martie 2019 aflam ca oamenii de stiinta din China au creat un nou tip de maimuta care are in componenta gene de creier uman. Cercetatorii au luat gena MCPH1 despre care se crede ca joaca un important in dezvoltarea creierului si au implantat-o unor embrioni de maimute cu ajutorul unui virus ce a avut rol de purtator.

Dintre cei 11 macaci modificati genetic sau transgenici au murit pana in momentul de fata 6. Cei cinci supravietuitori au trecut printr-o serie de teste, inclusiv scanari prin rezonanta magnetica a creierelor si evaluari ale memoriei. Dupa acestea s-a constatat ca nu sunt diferente in ceea ce priveste marimea creierelor insa s-au vazut imbunatatiri la probele care fac apel la memoria pe termen scurt. De asemenea, creierele lor s-au dezvoltat de-a lungul unei mai mari perioade de timp, lucru specific celor umane.

Cei care au facut studiul, in ciuda faptului ca esantionul nu este asa de mare, sunt entuziasmati si spun ca este prima incercare de a afla in mod experimental sau de a stabili o baza genetica a originii creierului uman prin intermediul unor maimute. In alte cuvinte, cercetarea lor ajunge sa puna din discutie o chestiune despre evolutie si anume cum s-a dezvoltat creierul uman astfel incat sa reiasa din aceasta o inteligenta asa de unica ce ne permite sa inovam lucrurile in feluluri in care primatele nu sunt capabile.

Bineinteles ca s-au starnit controverse in ceea ce priveste experimentul si multe probleme legate de etica vin in discutie. De exemplu, sunt voci care spun ca daca facem sau incercam sa apropiem alte specii, in acest caz unele primate, de chipul si asemanarea noastra nu este bine deoarece evident ca nu pot fi lasate in libertate si atunci isi vor petrece noua viata foarte inteligenta inchisi in laboratoare.

Jacqueline Glover, bioetician de la Universitatea din Colorado, afirma ca insasi umanizarea primatelor este un lucru rau si daunator pentru ca nu vor putea trai nicaieri si nu vor stii ce sa faca in libertate neavand semeni si este de parere ca nu trebuiesc create fiinte care nu pot avea sens in viata indiferent de context.

Cert ramane faptul ca experimentatul pe animale ramane o meteahna veche a cercetatorilor. Ba chiar stim ca pe unii dintre acestia nu i-ar mustra constiinta si ar experiementa pe oameni, cum stim ca s-a petrecut in trecut, daca nu ar fi reglementari in acest sens. Cat este de etic nu putem da un raspuns si nici cat de util este acest lucru pentru omenire pentru ca e foarte greu de calculat asa ca, precum in multe alte cazuri, exista cel putin doua tabere, iar asta inseamna ca lucrurile vor continua ca si pana acum.